Ihminen tunkee kirjoituksesta lihana ulos


Runoja naisena, äitinä ja puolisona olemisesta. Kirjassa Tiina Pystysen kuvitus.

Perhe
on kaaos.
Räyhäävä
räksyttävä
rakkikoiratarha.
Hampaat louskuvat
kaikenlainen murina ja korvia vihlova
kakofonia tärisee seinien rumpukalvoilla.
Kärpäsenraato
lojuu ikkunalaudalla
ambulanssin kiitäessä sireenit ulvoen ohi.
Seinät töhrääntyvät
voileivät putoilevat
laskut ja karhumakirjeet kopsahtelevat
postiluukusta vuoronperään mainosten
ja joulutervehdysten sekaan.

Perhe on villikoiralauma.
Sen isän silmien ympärillä
renkaat mustuvat
kun hän sulkeutuu yöksi vaatekomeroon,
hengittääkseen hetken ilmaa
jossa muu ei risteile kuin
miekkaileva halu yksinäisyyteen ja rauhaan.Weilin & Göös 1987


ISBN:951-35-4008-1

 

gallery/1 jos ei lintu laula

Enter your te

Jos ei lintu laula sinulle, laula sinä linnulle

Koskettavia ja riemastuttavia kuvapakinoita vanhenemisesta ja vanhasta parisuhteesta. Vanhenemisen vääjäämättömyys paljastuu lastenlasten suusta tai kumppanin kanssa sänkykamarissa. Kun ikää karttuu,keräilyharrastuksesta saattaa tulla intohimo ja entisen rakkaan tapaa varmimmin terveyskeskuksessa. Kuolemaa alkaa odottaa – samalla tavalla kuin nuorena rakkautta.

Tiina Pystysen kuvat ja tekstit antavat lukijalleen luvan olla sellainen kuin on, rempallaan ja vajavaisenakin rakastettava.

WSOY 2013

ISBN: 978-951-0-39942-2

xt here

gallery/2 la bande dessine¦üe finlandaise

 

La Bande Dessinée Finlandaise 2013

Kokenut sarjakuvataiteilija Johanna "Roju" Rojola on yhdessä Kalle Hakkolan kanssa toimittanut teoksen LA BANDE DESSINÉE FINLANDAISE 2013. Se on kolmas osa antologiasarjasta, jota on tarkoitus julkaista kerran vuodessa eri kielillä. Tällä kerralla esitellään suomalaista naissarjakuvaa ranskaksi. Tekijöinä ovat Tiina Pystysen lisäksi Mari Ahokoivu, Maria Björklund, Terhi Ekebom, Annukka Leppänen, Hanneriina Moisseinen, Reetta Niemensivu, Kati Rapia, Anna Sailamaa, Tiitu Takalo, Katja Tukiainen, Riitta Uusitalo et Amanda Vähämäki. Tiina Pystyseltä esitellään ote teoksesta Leskikuningattaren muistelmat vuodelta 1993.

http://finnishcomics.info/

Les éditions Rackham ja Suomen Sarjakuvaseura

Enter your text here

gallery/3 lemment.kansi

Lemmentanssit

Rakkautta ihminen rakastaa. Aikuisten kuvakirja. Rakkauden ABC-kirja kiihkon ensilieskoista yhteiseen katkeroitumispisteeseen. ”Piti tulla onnellisiksi. Tultiinkin toisella tavalla onnettomiksi.”

WSOY 2009

ISBN: 978-951-0-35626-5

Enter your text here

gallery/4 ma¦ê tahddoin p.kansi

 

Mä tahdoin paratiisiin – Kirjoituksia elämänkoulusta

Kaihtelemattomia kirjoituksia ihmiselämän eri puolista.
Tiina Pystynen tunnetaan omaäänisenä taiteilijana, jolla on vankkumattoman humanistinen tapa katsella maailmaa. Tekstikokoelmansa hän avaa pohdinnoilla rakkaudesta, tunteista ja harhoista, joiden vallassa elämme. Pystynen kyseenalaistaa meille syötetyt illuusiot ja päätyy ihmisenkokoisiin tunteisiin, niin negatiivisiin kuin positiivisiin. Lisäksi hän käsittelee pornografiaa, feminismiä, naisten ja eläinten sortoa sekä kulttuurien yhteentörmäyksiä. Oma vanheneminen ja vanhusten kohtelu nousevat esiin hyvinkin henkilökohtaisella tasolla. Minkäänlaisen fiktion verhon taakse kirjoittaja ei myöskään pakene kertoessaan miehensä kuolemasta eikä käsitellessään mielen terveyden ja sairauden kysymyksiä.
Pystysen tekstit ovat avoimuudessaan vapauttavia. Juuri näiden asioiden parissa me kaikki kamppailemme, mutta harvoin jaamme niitä edes parhaan ystävämme kanssa. Mä tahdoin paratiisiin on rohkaiseva ja kannustava teos, joka näkee meidät sellaisena kuin olemme – ja hyväksyy meidät.WSOY 2006.


ISBN: 978-951-0-31613-9

Enter your text here

gallery/5 runouso.kansi

Runousoppi


Miten elämä muuttuu taiteeksi? Kuva runoksi?
Hyppää kyytiin. Tiina Pystysen Runousoppi tukee, lohduttaa ja naurattaa. Se on opas elämään ja kirjallisuuteen. Vuoristorata leppeällä säällä. Tunnustuksellista esseistiikkaa, runoutta ja grafiikkaa samoissa kansissa.

”Hyvässä tekstissä kaikki elementit ovat läsnä: nautinto, holtittomuus, epäjärjestys, virheet – ja toisaalta kuri ja järjestys. Niin joku tolkku.”Ja tietysti tolkuttomuus.

Runousopissa Pystynen raaputtaa taas omat valloittavat jälkensä kirjallisuuteemme.WSOY 2004
ISBN:

978-951-0-29618-9

Enter your text here

gallery/6 ha¦êpea¦êh.kansi

Häpeähäkki


Häpeähäkki on romaani kaikesta siitä, mistä ihmiset eivät yleensä puhu: rakkauden ja hyväksynnän tarpeista, riippuvuudesta, itsetunnosta, itsenäistymisestä. Kirja kertoo naisen fyysisistä ja psyykkisistä kokemuksista ja ihmisistä, jotka tahtomattaan vahingoittavat toisiaan. Lisäksi Häpeähäkki on vapauttava kuvaus terapeuttisen avun antamisesta ja saamisesta.

"Kaikenlaisia tunteita herää ja saa herätä. Me puhumme mielikuvista ja ajatuksista ja ne on ihan eri asia kuin teot."WSOY 2000
ISBN

951-0-24801-0

Enter your text here

gallery/7 ysta¦êva¦êna¦ê y.kansi

Ystävänä Yksinäisyys


Runokuvia. 
Kenestä tulee paras ystävä, kun puoliso kuolee? Yksinäisyydestä, tuttavallisemmin Ykä vaan. Useamman vuoden ajan nainen seurustelee Ykän kanssa, joka vakuuttaa, ettei uutta miestä tarvitakaan. Luonto tekee kuitenkin tehtävänsä ja nainen rakastuu. Ykä saa kenkää. Kuvitus tihkuu Pystysmäistä erotiikkaa ja huumoria. 

Yksinäisen puuhia! Jos sille sanoo ystävällisesti ”Hei!” se alkaa lähetellä rakkauskirjeitä. Muutaman kirjeen jälkeen se jo suunnittelee häitä. Mutta kun se ei saa kirjeilleen vastakaikua se hämmästyy että Missä ihmeessä minä olin? Kuvitelmista se palaa häpeissään takaisin arkeen. Todellisuuteen omista häistään. Kotiin rakkausjuhlista joita se oli niin antaumuksella viettänyt.WSOY 1997


ISBN: 978-951-0-22132-7

Enter your text here

gallery/8 leskik.kansi

Leskikuningattaren muistelmat


Kertomuksia kuolemanjälkeisestä elämästä.
Leskikuningattaren muistelmissa Tiina Pystynen heittäytyy täysillä. Miehen kuoleman synnyttämät tunteet puskevat kirjassa esiin rujonkauniina kuvina ja teksteinä, joissa ei piilotella leskeksi jääneen naisen rienaavimpiakaan ajatuksia, tekoja ja tuntemuksia. Leski on yksin, vaikka elääkin kahden lapsensa kanssa. Kun ei ole miestä, on itse vastattava kaikesta. Arki on kamppailua ja surutyötä, jossa ”touhuaminen estää lesken sydämen särkymisen". Elämä on silti nyt, ja olemassaolo on kohdattava joka päivä.

Leskikuningattaren muistelmat on omaääninen aikuisten kuvakirja, joka yhdistää karuuden ja hellyyden tavalla, joka tuottaa lukijalle puhdasta iloa. Teos ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1993.WSOY 1993


ISBN: 978-951-0-34821-5

Enter your text here

gallery/9 onnenk.kansi

Onnenkoukku


Kirjan alaotsikko on ”tietoisku rakkauden alalta” ja onnenkoukun selitys löytyy kirjan lehdiltä myös. Se on asento, jossa rakastavaiset nukkuvat toisiinsa kietoutuneina”. Onnenkoukku on Pystysen toinen julkaistu teos ja se on kuvatarina perhe-elämästä ja avioliitosta, jossa nainen rakastaa, kamppailee, itsenäistyy ja tulee lopuksi omaksi itsekseen. Mieskin on oma tärkeä ja kehittyvä henkilönsä. Kuvat ovat kursailemattomia, särmikkäitä ja hauskoja - omalajisia. Häpeähäkki –romaanin terapeutti Valdemar Toivonen esittäytyy kirjan alkusivuilla. Onnenkoukku voitti Koskenkorva palkinnon 1993.

Se sanoi että olen sen elämän nainen ja se aikoo iskeä minut uudelleen. Herra jumala! Minähän luulen tuntevani iloa. Epäilen iloitsevani siitä, että mieheni ilmoittaa rakastavansa minua. WSOY 1992


ISBN: 978-951-0-18406-6

 

Enter your text here

gallery/10 ihminen t.kansi